Mengulas mengenai kriteria pemilihan, Xiao berkata pihaknya mencari individu yang telah menunjukkan keberanian, integriti dan kesediaan untuk berkhidmat kepada masyarakat dalam peranan masing-masing.
Beliau berkata calon yang disasarkan lazimnya mempunyai antara lima hingga 15 tahun pengalaman bekerja serta rekod memimpin inisiatif yang memberi manfaat kepada organisasi atau kepentingan awam.
“Bayangkan jika mereka mempunyai komuniti rakan kepimpinan seperti ini lebih awal dalam kerjaya mereka. Kita mungkin dapat menyaksikan impak yang lebih besar lagi hasil kepimpinan kolektif mereka.
“Justeru, kami mengajak semua pihak bukan sekadar mencalonkan peserta, tetapi bersama-sama mengenal pasti individu yang mampu membentuk Malaysia yang lebih baik pada masa hadapan,” katanya.